היכל התרבות בשדרות – עקרונות תכנון.

 

שכונת כלניות בשדרות ההולכת ומוקמת בצפון העיר מתוכננת מסביב לפארק המהווה את הלב והשלד של הבינוי בשכונה. לאורכו של הפארק שזורים מבני ציבור המשמשים את השכונה. הפארק מהווה בנוסף את ציר התנועה הראשי של השכונה, מהלך הולכי רגל מאיזורי המגורים לאזורי מבני הציבור והחינוך בשכונה.

קצה הפארק מסתיים באתר היכל התרבות והמבנה הציבורי החשוב הזה מייצג במיקומו את השכונה עצמה מול העיר שדרות הותיקה יותר.

אחד המאפיינים הנופיים הבולטים ביותר האזור הפארק היא חורשת האקליפטוסים שגם היא יורדת דרומה מגיעה עד אתר היכל התרבות. בסיור באתר ידענו כבר אז, שבתכנון המבנה, ההתייחסות לחורשה זו תהיה מאבני הדרך של התכנון האדריכלי של המבנה.

תכנון מבנה היכל התרבות עומד על שני יסודות:

נראות המבנה כלפי דרך העלייה מדרום

השתלבות של הבניין עם חורשת האקליפטוסים מצפון ועם הפארק עצמו.

המבנה מקיים נוכחות אייקונית כלפי דרך העלייה הגובלת בו מדרום. הבניין הופך להיות מוקד ויזואלי הנוסע בכביש והולך הרגל הנע ממזרח למערב לאורך המדרכה. הוא בולט בחומרי הגמר שלו ובצורתו האורטוגונלית הברורה. המבנה פרוס לאורך הרחוב, הלובי של הבניין מאפשר כניסה הן מהרחוב והן מהפארק מצפון. חלל כניסה זה שקוף וחשוף לרחוב, בשעות הפעילות אפשר לראות את המבקרים הבאים בשעריו, וכל פעילות ציבורית הקיימת בו נחשפת להולכים ברחוב.

מול הפארק והחורשה המעבר הוא הדרגתי. הבניין מקבל את חורשת האקליפטוסים בכך שמאפשר למרקם של החורשה להגיע לפתחו. העצים מהווים מוקדים ירוקים במרחב מקורה היוצא מהמבנה. במקביל מתוכננים ביתנים בתוך החורשה הגם הם מתכנסים אל המבנה ובהמשך הופכים להיות חדרי חוגים וחדרים אחרים ממש עד הרחוב.

הביתנים המפוזרים בחורשה והנמצאים בתוך החלל המקורה מייצרים הזדמנות לקיום פעילויות נוספות כגון – חללי גלריה ותצוגה, בתי קפה, מקומות להופעות אומנותיות פתוחותוכיוב'.

המפגש של המבנה עם החורשה בפארק ועם הרחוב מייצר המבנה שני סוגים של נוכחות בעיר. מול הרחוב העירוני הוא מייצר חזית בולטת בעלת מאפיינים איקוניים. מול החורשה המפגש שלו רך יותר, הטבע משתלב באופן הדרגתי, הופך להיות חלק אינטגרלי מחיי השכונה ותושביה.

האולם עצמו מכיל כ 900 מקומות בשני יציעים, תחתון ועליון כאשר הגישה אליו היא דרך הלובי חשופה כאמור לרחוב. צורתו האורטוגונלית מאפשרת לו להפוך לאולם מוגן בהתאמות הנדרשות.

הכניסה לרכב ממוקמת בצידו המערבי של המבנה. כניסה לחניון תת קרקעי לרכב פרטי ובמפלס הקרקע מתוכננת חנית שירות לבמה.

בניין ציבורי בעיר נבחן מעבר לתפקוד שלו ביכולתו ליצר סביבה יותר טובה. אנו מאמינים שבתכנון היכל התרבות בשכונת הכלניות, הצלחנו לעשות זאת.

 

חזרה >