יְפֵה נוֹף מְשׂוֹשׂ תֵּבֵל קִרְיָה לְמֶלֶךְ רָב / לָךְ נִכְסְפָה נַפְשִׁי מִפַּאֲתֵי מַעְרָב ...." ר' יהודה הלוי."
המוזיקה האנדלוסית ועולם הפיוט של המזרח, מפנים את מבטנו מערבה לנופיה של אנדלוסיה ושל צפון אפריקה, וכמו בשירו של יהודה הלוי, גורמת לנו להסתכל חזרה למזרח, אל הנופים הראשוניים של ארץ ישראל. נופים המשלבים מדבר וים, סגירות והגנה מהאקלים החם והקשה מול הפתיחות של הים התיכון. פתיחות פיזית ותרבותית כאחד.
אחת מתבניות הנוף העיקריות שנוצרה עם הזמן באגן הים התיכון ובמדבריות ערב הוא הבוסתן. הגן הסגור שהוא הפרדס, המקום שבו נמצאת השכינה. מקום שבו טבע ומים נפגשים במרחב הבנוי. הגן האנדלוסי הקוסם לנו כל כך מקורו וראשיתו במזרח ובגן העדן המקראי שיצר טיפולוגיות מבניות עשירות ומרתקות לאורך ההיסטוריה.
אשדוד היא עיר ים תיכונית, חלק מהזהות הגיאוגרפית ההיסטורית והתרבותית שהים התיכון מאגד סביבו. עיר הפונה אל הים וקושרת את עצמה תרבותית לארצות שמעבר לים הרחק מערבה.
קשר המבט לים המוחצן וחלל הגן הסגור והמופנם, מהווים את הבסיס לתכנון המשכן התזמורת האנדלוסית שאנו מציעים. מול הטיפולוגיות המסורתיות המהוות לנו מקור השראה, התכנון שאנו מציעים מעניק להן פרשנות מודרנית המתבססת על נקודת מבט בת ימינו.
המתחם הציבורי הראשי של אשדוד מעמיד במרכזו את היכל התרבות של אשדוד היושב בראש הגבעה הצופה אל הים ובלב רחבה המאגדת סביבה את מבני הציבור האחרים הקיימים שם. לכיוון מערב יורד מדרון מגונן בהפרש טופוגרפי של כתשעה מטר. הפרש הגבהים הקיים מהווה בסיס לשכבתיות האופקית שהמבנה מתקיים בה.
מבנה המשכן לתזמורת האנדלוסית ממוקם במדרון זה כאשר גג הקומה הראשית בה מהווה המשך לרחבה של היכל התרבות, והמשך למרחב הציבורי בלב המתחם, המאפשר טיול פתוח לים הצופה אל העיר אשדוד מערבה.
חללי המבנה הראשיים – הגלריות, המבואה והכניסה לאולם ההופעות נמצא במפלס אחד מתחת למפלס הכיכר אך בו זמנית נמצא מעל למפלס הגן האנדלוסי, שמציע טיול מקביל מהרחבה, דרכו וצפונה אל הפארק הנמצא בצפון מערב ומשם אל האמפיתיאטרון העירוני הפתוח הנמצא בקצהו.
חלל הגן הוא לב הבניין כאשר חללי המבנה הציבוריים וחללי המנהלה פונים אליו וצופים אל הטבע העירוני והמים הנמצאים במרכזו. באופן זה מתקיימות בבניין שלוש שכבות פעילות המונחות אחת על השנייה.
השכבה העליונה - מפלס הרחבה הציבורית הקושר את המבנה למתחם הציבורי.
השכבה האמצעית - מפלס הראשי של המבנה.
השכבה השלישית והתחתונה - מפלס הגן האנדלוסי המקשר את הבניין והמתחם כולו אל הפארק הראשי של אשדוד. בקצהו הצפוני של הגן ממוקם אמפיתיאטרון פתוח המאפשר הופעות במרחב הציבורי.
בתוך המתחם המופנם סובב הגן והעטוף במשרבייה בולטים שלושה מבנים בהם מתנגנת המוזיקה. חללים אלה הם המבנים הבולטים במרחב ובמקרים מסוים מאפשרים מבט פנימה החושף לעין המתבונן את הפעילות המוזיקלית המתבצעת בתוכם.
אולם המופעים הוא האלמנט הדומיננטי בבניין בגודלו ובצורתו. מול האופקיות של שמטח העליון גג האולם בעל צורה חופשית יותר, בדומה להיכל התרבות שמעל הבניין, מדמה תנועה של גלי הים.
חלל האימון של התזמורת נמצא מולו במפלס הראשי, פונה אל הגן ובמקביל מאפשר מבט של העוברים והשבים המשוטטים ברחבה במפלס העליון. חושף את המוזיקה ואת המוזיקאים העוסקים במלאכה.
חלל הפיוט המשמש גם תלמידים שבאים מחוץ למשכן, עומד כאלמנט מרכזי במפלס הגן ובליבו. התקווה שהפייטנים יקבלו השראה מהטבע העוטף אותם. גם הם חשופים למשוטטים בגן היכולים להתבונן בהם מבחוץ.
הגישה התכנונית שבלב הפרויקט נמנעת מלהעמיד מבנה נוסף בסמוך להיכל התרבות הדומיננטי. אלא מציעה אירוע ציבורי מסוג אחר המוסיף נדבך נוסף לפעילות התרבותית רבת הגוונים המתקיימת במקום.