האדריכל כאמן והאדריכלות כ'תיקון עולם'

מאת: יפתח יששכרוב

מי מאתנו לא מתגעגע לתקופות הנפלאות של יוון הקדומה ועידן הרנסנס, בהן האדריכלים היו אנשי אשכולות מעוררי השראה כמו לאונרדו דה וינצ'י, מיכלאנג'לו ולאון בטיסטה אלברטי, שמעבר להיותם אדריכלים, עסקו במגוון דיסציפלינות מתחומי המדע והאמנות כמו פיסול, ציור, הנדסה, ביולוגיה, ספרות, שירה, פיסיקה ומתמטיקה.
 

'סטיו אדריכלים' הוא משרד הנשען על תפיסה הוליסטית המשלבת מחקר אקדמי מקיף עם מגוון דיסציפלינות, כדי ליצור את החיבור בין תחומי האדריכלות, העיצוב והאמנות, ולספק את כל מעטפת השירותים בתחומי העיצוב והתכנון האדריכלי תחת קורת גג אחת, מפרויקטים בקנה מידה קטן של תכנון ועיצוב פנים לבתי מגורים, ועד לתכניות רחבות היקף של התחדשות עירונית ותכנון מבני ציבור. תפיסתו האדריכלית הרב תחומית וה'טוטאלית' של המשרד נשענת על ראייה כוללת ורחבה של הפרויקט על כל היבטיו, במקביל לירידה לפרטים הקטנים ביותר, ללא הפרדה בין הפנים לחוץ, או הבחנה בין מרכיבי התכנון והעיצוב. מתוך ניסיון של 24 שנים בפרקטיקה המקצועית, במקביל לבקיאות בהיבטים התיאורטיים והאקדמיים (על סמך שנים של מחקר והוראה אקדמית במוסדות אקדמיים מובילים) ועיסוק בתחומי האמנות הפלסטית, הספרות והמוסיקה, משכיל המשרד לחבר בין מגוון תחומי יצירה ולטפל בכל מרכיבי הפרויקט כמקשה אחת.

"האטימולוגיה של המושג 'עיצוב' היא 'לתת צורה לדבר', ולכן העיצוב אינו מהווה ערך נפרד ולא ניתן לבצע הפרדה בין האובייקט לבין העיצוב שלו – התכנון, הצורה, הסדר והאסתטיקה נמצאים בתוך אותו הדבר עצמו, מה שמייתר את ההפרדה המלאכותית בין תחומי האדריכלות, האמנות והעיצוב", אומר אדריכל איתי שמוטר מבעלי המשרד, אשר הרצה במשך שנים במכללה למנהל במקביל לעיסוקיו בתחומי המוסיקה והציור. "אנו רואים באדריכלות מארג שלם של פרקטיקות השלובות זו בזו, נובעות אחת מרעותה ובעלות השפעה הדדית הן על היוצר האדריכל, הן על הלקוח וכמובן על התוצר הסופי".  

מעבר להיבטים הפונקציונאליים והאסתטיים של היות המבנה יפה וראוי למגורים, עוסק משרד 'סטיו אדריכלים' בעיקר באנשים ובמשמעויות והתפיסות שהם מייצגים. בעזרת הקשר האנושי, מפגשי העומק וההיכרות הפרטנית עם הלקוח וצרכיו, מצליח המשרד להתחקות אחר עולם המושגים של הלקוח, להבין לעומק את המשמעות של "מה זה בית" בשבילו, ולהתאים עבורו באופן אישי את מרחב המגורים האופטימאלי עבורו. דינמיקה זו מובילה לעיתים להיפוך תפקידים, בה הלקוח הופך לבעל האמירה ובעל הידע, לעומת האדריכל הלוקח חלק בהצגה הן כבמאי, הן כשחקן והן כצופה, המתבונן על היצירה ממגוון פרספקטיבות ונקודות מבט שונות. כחלק מהעיסוק המתמשך בגורם האנושי העומד מאחורי המיזם האדריכלי, פיתח המשרד רגישות חברתית הרואה באדריכלות אמצעי ל'תיקון עולם'. לאורך השנים, היה מעורב המשרד במגוון פרויקטים קהילתיים וחברתיים כגון מרכז עמותת נגבה לילדים בסיכון בשכונה ד' בבאר שבע, פרויקט מיגון עבור הקיבוצים בעוטף עזה, הקמת שני בתי כנסת בבאר גנים עבור מפוני גוש קטיף, תכנון בניין ההוראה החדש עזריאלי במכללה להנדסה בירושלים, וכן תכנון מעונות  מכללה זו ומעונות אוניברסיטת בן גוריון, מעונות לחיילים בודדים בבית השריון, מרכז רווחה לחיילי צה"ל במחנה עמנואל, מרכז ההדרכה של משטרת ישראל, תכנון בתי ספר ומגוון גני ילדים בגבעתיים, ופרויקטים קהילתיים וחברתיים נוספים.
בתחום עיצוב הפנים, לקח המשרד חלק בעיצוב מגוון פרויקטי מגורים מהגדולים והיוקרתיים בישראל כדוגמת פרויקט YOO Tel Aviv בפארק צמרת בת"א בשיתוף פעולה עם מעצב העל פיליפ סטארק, פרויקט מגדלי ONE בפארק צמרת בתל אביב, מגדל סביוני ארנונה, מגדל MOON בנתניה, מגדל מגורים WBOUTIQUE בפארק צמרת בתל אביב, פרויקט אנדרומדה ביפו, ספרית עיצוב במתחם דן דיזיין סנטר בבני ברק אשר זכתה בפרס 'אות העיצוב', ועוד.

"כחלק מביטול ההגדרות והמושגים, אנו מתייחסים לכל פרויקט כגילוי מחדש וכמסע לעבר הלא נודע, בו גם המדריך (האדריכל) אינו יודע את הדרך ולומד אותה עם הלקוח, אשר במקום אשליה של ביטחון מדומה כיצד ייראה הפרויקט כבר מתחילתו, זוכה לחוויה ולהרפתקה הנפרשת מולו שלב אחרי שלב תוך כדי תנועה, בה הוא עצמו נחשף לצרכיו האמיתיים, שלא היה מודע אליהם, הדורשים תכנון יצירתי ופתרונות עיצובים מחוץ לקופסא", אומר אדריכל יפתח יששכרוב, שלצד הפרקטיקה המקצועית שלו כאחד מבעלי המשרד, מרצה לאדריכלות ולעיצוב פנים בבית הספר לעיצוב במכללה למנהל, צייר ובעל תואר שני במסלול הבינתחומי לאומנויות באוניברסיטת תל אביב. "על פי תפיסתנו, כל מבנה מהווה אלמנט ייחודי ובלתי ניתן לשכפול המשקף את אישיותם, ומאווייהם הייחודיים של האדם או הקהילה המתגוררים בתוכו".